Dinsdag 16 oktober 2018
Door: Saskia
Blijf op de hoogte en volg Bert, Jolanda en Saskia
17 Oktober 2018 | Rwanda, Rubengera
Na een heerlijk uitgebreid ontbijt in de tuin even checken of alle koffers klaar staan.
Als alles klaar is voor vertrek is er eerst nog een hartverwarmend afscheid van de zustergemeenschap in Rubengera.
Vandaag is er een reisdag per boot over het Kivumeer. Peter, Nicolien, Rob, Coby en Bert gaan per motortaxi naar het Kivumeer.
De andere gaan lekker met de SUV ernaar toe. Daar aangekomen ligt de boot al klaar. Het is een houtenboot met een afdakje van zeil.
Nadat we allemaal een zwemvest aan hadden zijn we vertrokken. Een prachtige boottocht met prachtig weer. Halverwege zijn we stopt voor
een heerlijke picknick op een klein eilandje voor de kust. Na de picknick weer verder gegaan. Prachtige vergezichten en tijdens de boottocht is het
heel duidelijk geworden dat Rwanda zijn bijnaam eer aan doet. Land of the thousand hills. Waar je ook kijkt je ziet echt alleen maar bergen.
Het Kivumeer is een van de meren in het Grote Merengebied in Afrika, gelegen op de grens van Rwanda met Congo-Kinshasa.
Het meer beslaat een oppervlakte van circa 2.700 km² en bevindt zich op 1.460 meter boven zeeniveau.
Het meer bevindt zich bij een riftvallei die divergeert waardoor er sprake is van veel vulkanische activiteit in de regio.
Dit maakt het Kivumeer ook diep, met een maximale diepte van 480 meter is het het op veertien na diepste meer ter wereld. Het meer wordt omringd door bergen.
Met nog een anderhalf uur te gaan op het water zien we dat het weer gaat omslaan. Het word frisser, gaat waaien en uiteindelijk gaat het heel hard regenen.
We hebben het laatste stuk van de boottocht goed doorstaan wel allemaal doorweekt van de regen maar dat mag de pret niet drukken.
We meren aan bij een prachtige locatie. Maison St Benoit Kigufi direct aan het meer. Op het moment dat we gaan aanmeren stopt het met regenen.
Nadat de kamers zijn verdeeld hebben we heerlijk koffie en thee gedronken om op te warmen en in afwachting van onze koffers.
De koffers zijn met SUV's door de chauffeurs naar Kigufi gebracht. Ook onze chauffeurs hebben veel last gehad van de regen onderweg.
Maar uiteindelijk zijn we allemaal goed aangekomen. Voordat we de avondmaaltijd gaan gebruiken hebben we nog even heerlijk in de tuin gezeten en genoten
van het prachtige uitzicht op de Nyiragongo is een actieve vulkaan in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo.
Deze heeft een hoogte van 3470 meter en ligt volledig in het Virunga Nationaal Park. De Nyiragongo ligt op een hotspot van de Grote Afrikaanse Slenk.
De vulkaankrater overlapt gedeeltelijk twee oudere vulkanen, de Shaheru en de Baruta. In de omgeving van de Nyiragongo zijn vele kleinere sintelkegels te vinden.
Dertien kilometer naar het noorden ligt de eveneens nog actieve vulkaan, de Nyamuragira.
De vulkaan heeft een van de grootste, permanente lavameren ter wereld. Het peil in het meer varieert sterk.
De lava heeft een lage viscositeit. Dit komt door de hogere concentratie meliliet en nefeliniet. Dit maakt de lavastromen extra snel en daarmee extra gevaarlijk.
Doordat het een heldere avond is konden we de oranje-achtige rook uit de vulkaan goed zien.
Na de heerlijke avond maaltijd hebben we nog even gezellig gezeten waarna iedereen zijn bedje is gaan opzoeken. Een aantal zullen morgen zeer vroeg gaan opstaan
om zo dicht mogelijk bij de vulkaan te komen.
17 Oktober 2018 - 15:23
Wim En Cootje Boekschooten:
Dank je wel, dat we kunnen meeleven met jullie bezoek aan dit mooie land.Deze uitwisseling is waardevol en laat zien dat mensen overal mensen zijn. Gelijkwaardig.
Hartelijke groet, Wim en Cootje -
18 Oktober 2018 - 03:58
Marianne:
Weet een prachtige dag gehad. Zo fijn om mee te beleven, toch anders dan jullie caravanvakanties al geniet ok daar ook altijd van.
Nog veel plezier